یکی از فایلهایی که در حسابداری و در تمام سازمانها لازم و ضروری است، فایل اکسل حقوق و دستمزد است. در بیشتر ایام سال حسابداران از نرم افزار اکسل استفاده میکنند و در آن اطلاعاتی را مثل اطلاعات پرسنلی، روزهایی که پرسنل فعالیت داشته اند و حقوق و مزایایی که باید به پرسنل پرداخت شود، وجود دارد. استفاده از نرم افزار اکسل به حسابدار کمک میکند تا کارهایش را سریعتر انجام دهد و دقت لازم برای محاسبه حقوق و دستمزد داشته باشد.
برای این کار میتوان از سه جدول استفاده کرد که همگی در نرم افزار اکسل قرار دارند و شامل جدول دادهها، جدول محاسبه حقوق و دستمزد، جدول فیش حقوقی هستند. جدول دادهها همان جدولیست که تمام اطلاعات پایهی کاربر در آن نوشته شده است. اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، کد پرسنلی، ساعاتی که پرسنل باید در ماه فعالیت داشته باشد، ساعاتی که پرسنل در ماه فعالیت داشته است و عکس پرسنل نوشته شده است. اما در این مقاله میخواهیم به تفصیل به جدول محاسبه حقوق و دستمزد بپردازیم.
جدول محاسبه حقوق و دستمزد
این جدول که برای محاسبه حقوق و دستمزد پرسنل استفاده میشود، تمام محاسباتی که برای پرداختها و کسور شرکت برای هر فرد، لازم است را داراست. در این جدول از دو تابع کاربردی استفاده میشود که به شرح آنها میپردازیم.
|
تابع انتخاب (choose)
شبیه به کاری که کد دادن در دیتابیس انجام میدهد، تابع انتخاب در نرم افزار اکسل انجام میدهد. یعنی شما یک کد وارد میکنید و کاراکتری که متناظر با آن کد است و قبلاً تعریف شده است را در نرم افزار اکسل مشاهده میکنید. نحوهی فراخوانیتابع انتخاب به این صورت است که شما از reference & lookup گزینهی select a function را انتخاب کنید و تابع انتخاب را کلیک میکنید. این تابع دارای دو آرگومان اصلی است و در آرگومان اول کد مورد نظر وارد میشود و در آرگومان دوم اطلاعاتی که مربوط به آن کد است، نمایش داده میشود. این تابع شامل یکسری محدودیتها میشود، مثلاً در مقابل هر کد حداقل باید یک کاراکتر تایپ شود و تعداد کدهایی که در تابع میتوان نوشت، محدود است.
تابع جستجو در ستون (VLOOKUP)
این تابع به دلیل این که میتواند در ستونها به جستجو بپردازد، این نام را به خود گرفته است. یکی از پر کاربردترین تابعهای نرم افزار اکسل برای محاسبه حقوق و دستمزد به شمار میرود و محدودیتهای تابع قبل را ندارد. برای این که با نحوهی کار این تابع آشنا شوید، مطلب زیر را بخوانید:
مقدار value _lookup را در چپترین ستون از یک محدوده یا آرایه array_table مورد جستجو قرار میدهد و سپس مقدار ستون مقابل را که num_index_colاست، با آن سطری که مقدار مورد جستجو در ستون سمت چپ آن قرار دارد را بر میگرداند.
نکته: در این تابع از نرم افزار اکسل اگر مقدار range_lookup قید نشود یا مقدار آن true باشد، بزرگترین مقدار کوچکتر از lookup_value به عنوان نتیجهی جستجو بازگردانده خواهد شد اما اگر مقدار این آرگومان برابر با false باشد، فقط مقدار کاملاً برابر با مقدار lookup_value نتیجهی جستجو خواهد بود. پس در این تابع ما چهار آرگومان داریم که به این شرح است:
- آرگومان اول: lookup_value که مقدار مورد جستجو است و باید کارکتر عددی یا متنی باشد
- آرگومان دوم: table_array محدودهای است که تابع باید در آن عملیات جستجو را انجام دهد.
- آرگومان سوم: col_index_num که از شما شماره ستونی که باید در محدوده معرفی شده جستجو شود، میخواهد.
- آرگومان چهارم: range_lookup که تعیین میکند اگر تابع مقدار مورد نظر را پیدا نکرد، چه کاری انجام دهد. این آرگومان اختیاریست.
محاسبه حقوق و دستمزد
فرمولی که برای محاسبه حقوق و دستمزد استفاده میشود به این شکل است :
حقوق = (ساعتاضافهکاری × حقوقاضافهکاری) + (ساعتآخرهفته × حقوقآخرهفته) + (ساعتروزعادی × حقوقروزهایعادی)
اما دانستن چند نکته ضروری است و به بهتر شدن محاسبه حقوق و دستمزد کمک میکند. زمانی که میخواهید در جدولمحاسبه حقوق و دستمزد مالیات را محاسبه کنید، حق مأموریت از مالیات و در محاسبهی بیمه سهم کارمند و کارفرما، حق بن خوار و بار، حق اولاد و حق مأموریت از پرداخت بیمه معاف است.
|
این نحوهی محاسبه حقوق و دستمزد یک قانون کلی نیست و ممکن است قوانین در هر شرکتی، خصوصاً شرکتهایی که در مناطق محروم هستند و یا شرکتهایی که به دلیل شرایط آب و هوایی ساعات مختلفی از روز را فعالیت میکنند، متفاوت باشد. اما این چیزیست که در بیشتر شرکتها استفاده میشود و اگر شما به عنوان یک استارتآپ به تازگی فعالیت خود را شروع کرده اید و اطلاعی از شرایط و قوانین و ضوابط ندارید، پس از مطالعهی قوانین میتوانید از این روش برای محاسبه حقوق و دستمزد کارمندان خود استفاده کنید
حقوق ,تابع ,جستجو ,آرگومان ,افزار ,جدول ,حقوق و ,این تابع ,و در ,است و ,برای محاسبه حقوق
درباره این سایت